Voorstellingen 1941 t/m 1950

Stormeiland

1950

Een spel in drie bedrijven.

“Hoera” wij erven

1950

Op zijn zestiende vertrok Ignace Lankrock naar Australië. Als schapenfokker en later als wolfabrikant werd hij er schatrijk. Op hoge leeftijd kwam hij terug naar België. Hij vestigde zich op een prachtig domein met villa in La Roche-en-Ardenne.

Op zijn negentigste is Ignace overleden. Twee achternichten en één achterneef zijn zijn erfgenamen.

Notaris Ginette Goderis roept de erfgenamen samen op het domein. Ook de huishoudster is daar aanwezig. Zij is de enige, die Ignace heeft gekend.
Ook worden er twee verhuizers opgetrommeld.

De notaris probeert met de erfgenamen tot een overeenkomst te komen. Uiteraard denkt iedereen hoofdzakelijk aan zichzelf.

Hierdoor verloopt de verdeling helemaal niet van een leien dakje, zeker niet als ook de huishoudster en de verhuizers graag een woordje meepraten.

Het offer van Aart Donus

1950

De kerstnacht van de bandiet

49/50

Hongarije 1956! Een pastoor, op wiens hoofd een prijs is gesteld, wordt verborgen gehouden in het gezin van boer Szalbos. Even later verschijnt daar een bandiet, op wiens hoofd dezelfde prijs staat. Gewond, wordt hij liefderijk verzorgd en… wint het hart van een der dochters… Maar nu breekt de storm over de hoofden van deze mensen los…

Regina

1949

Het is een harde en heerszuchtige vrouw, Regina, en als een koningin zwaait ze de scepter over haar “boerenrijk’. Haar daden van onrecht en liefdeloosheid tracht ze met de we in de ene en de bijbel in de andere hand te rechtvaardigen. Eén groot zwak heeft ze: een bijna idolate liefde voor haar enige zoon: André. Die liefde geeft de figuur van deze vrouw toch weer iets door en door menselijks. Twee mensen komen in heer leven die niet wensen te buigen voor haar sterke wil: Aart Donus, de romantische wonderdokter en zwerver en de nieuwe notaris. En tenslotte gebeurt wat Aart Donus haar voorspelde……. Regine wordt getroffen door – en gaat ten onder aan – wat haat ’t liefst is…. haar zoon André.

Pietje de landloper

1949

Avondvullend blijspel in 3 bedrijven. Duur: 120 minuten. Bezetting: 7, Vrouwen 2, mannen 5.

Emigranten

1949

Het stuk van Jacques Deval is bijzonder onderhoudend geschreven, vol aardige trouvailles, au fond niet veel meer dan een amusementsstuk met een theatraal neventoontje, maar als zodanig van uitstekende kwaliteit. Het gegeven: de verarmde Russische aristocraten, die zich als dienstboden verhuren bij een Franse bourgeoisfamilie.

Verschroeide aarde

1948

Van Arie v. d. Lugt

De geleende vrouw

1948

OKtoneel 1947 De Sukkelaer

Peerke de Sukkelaer

1947

Regie: de heer Grosfeld

OKtoneel 1947 De Rare

De Rare

1947

Regie: vd Bosch / v Engelen

Over 12 dagen…. tegen middernacht

1947

In huize Ulvermans wordt het bericht in de krant gelezen: een meteoriet zal over twaalf dagen… tegen middernacht op de aarde neerstorten en al het leven vernietigen. En degenen die de 1 aprilgrap echt geloven veranderen op slag: van pantoffelheld tot Napoleon, van hypochonder in levensgenieter, van knechtje tot zakenman en van tiran in mak schaapje. Een komisch verhaal, met zeer uiteenlopende types en toch nog een happy end.

Hof Ter Hove

1946

Trees en Paul van Engelen spelen in 1948, tijdens de feestavond vanwege het 30-jarig bestaan een scène uit Hof Terhove, het successtuk uit 1946. (foto: archief O.K.)

Hof Terhove is uitgevoerd in Hoog-Soeren. Van Marie Koenen, regie Charles Verzijl.

OKtoneel 1945 De Spooktrein

De spooktrein

1945

Het stuk gaat over een gezelschap dat op een half vervallen stationnetje strandt , en daar de nacht moet doorbrengen. Het weer is guur. Er doen zich tijdens de avond en nacht enkele vreemde gebeurtenissen voor. Hierdoor ontstaat er een gespannen sfeer. Er wordt door de stationschef een verhaal verteld over een spooktrein, en sommige passagiers worden door dit verhaal toch wat angstig. Gaandeweg de avond verschijnen er nog een paar personen op het stationnetje die de verhalen van de stationschef nog wat aandikken. Het stuk kent een ietwat verrassend eind.

Regie: vd Bosch /  v Engelen

OKtoneel 1941 Kinderen van ons Volk

Kinderen van ons volk

1941

De titel van het boek kondigt een beschrijving aan over de kinderen van het volk. Dit is dat de kinderen van ons volk (Marie met haar twee geliefde) een grote fout maken in de liefde. Namelijk dat Marie op twee mannen tegelijk valt (ook na een keuze gemaakt te hebben), Godefridus, omdat hij Giel vermoord en Giel, omdat hij tussen Godefridus en Marie in blijft staan ook na het huwelijk van hen. Het blijven dus kinderen, want ze maken nog steeds fouten.

OKtoneel 1941 Hotelratten

Hotelratten

1941

Hotelratten, samen met de klucht Een knap stel, regie Jan van Lieshout.

OKtoneel 1941 Een knap stel

Een knap stel, eenakter voorafgaan aan Hotelratten. Regie Jan van Lieshout

1941