Ontstaansgeschiedenis

Toneelvereniging “Onderling Kunstgenot” in vogelvlucht.

In oktober 1918 is een groep mannen bijeengekomen die besloten samen toneel te gaan spelen. Zo werd dus “Toneelvereniging Onderling Kunstgenot”, alias “O.K.” geboren. Het was toentertijd in ons katholieke zuiden uit den boze dat vrouwen op de planken kwamen en dus moesten diverse mannen wel eens damesrollen vervullen. Later is daar toch verandering in gekomen. Riek v.d. Ekart was de eerste dame in het gezelschap, en dan te bedenken dat we tegenwoordig steeds mannen tekort komen!

Jan Grosfeld Sr. was onze regisseur. Tot 1941 hebben we steeds 2 à 3 stukken per jaar gebracht. Daarna hebben we i.v.m. de “bezetting” en de druk van de Duitsers, niet meer gespeeld, om direct na de bevrijding in 1945 de draad weer op te pakken met het stuk: “De Spooktrein”..

In de jaren 50 volgde Ton Grosfeld zijn vader op in de regie. De uitvoeringen vonden steeds plaats in het “Bio Big Theater” van Jan v.d. Linden in de Ruwenbergstraat. Later kwam Jan v.d. Biggelaar aan het bewind van Bio-Big.

Dit was eigenlijk een bioscoopzaal en het podium moest door de spelers zelf worden opgebouwd Het was een plankenvloer op biervaatjes. Maar ja, dat had ook zo z’n charme!

In die jaren gingen we ook “de boer op” dat wil zeggen spelen in buurdorpen en vaak nog verder weg, wat in die tijd een hele onderneming was.

In 1965 verhuisde O.K. naar de 3 Zwaantjes. Ons eerste stuk daar, onder regie van Jan Grosfeld Jr. was “Een ridder voor Assepoes”. Drie stukken heeft Jan geregisseerd, daarna volgde zijn jongere broer Geert hem op met “Polly Perkins” in 1968.

In 1976 heeft O.K. haar intrek genomen in de Huif al waar we nu nog steeds vertoeven. In 1981 werd de leiding overgenomen door Hans Gubbels. Dit was van korte duur en dus hadden we Geert weer over de streep getrokken om ons uit de “brand” te helpen.

Ondertussen had Ria Verhoeven, een prominent lid van O.K., zich in het regieleven gestort. Ze volgde een regiecursus zodat OK voortaan een eigen regisseur had. Hetgeen niet zonder gevolg bleef. In 1985 regisseerde Ria voor het eerst en wel het stuk “Op Gouden Wieken”. In 1997 sprong An Wagenaars eveneens in het diepe en regisseerde het stuk “Zusters in Zaken”. Daarna hebben afwisselend Ria Verhoeven, Anita Heessels, alsmede An Wagenaars de kar getrokken.

Ook voor haar jonge toneelfans heeft O.K. niet stilgezeten. Vanaf 1982 hebben we nagenoeg ieder najaar een spel voor de jeugd gebracht. Onder regie van, achtereenvolgens Evert van Krey, Inge Meinema, Ria Verhoeven, Anbertien Donders, Corry de Ridder, Bep Gloudemans, Jos van Alebeek, Anita Heessels en het laatste kinderstuk Marieke Schellekens, Ruud Schoones en Ad van Uden.

Zoals u leest is ‘Onderling Kunstgenot’ een springlevende vereniging met enthousiaste leden in alle leeftijden en hoedanigheden, vóór, op, of achter het podium.

In 2018 vieren we ons 100-jarig bestaan en dat zal niet mis zijn! Tot zover deze “vogelvlucht”.

Liesje Heijmans.

OKtoneel - Liesje Heijmans